Σέριφος, Γάνεμα (η Ιστορία αυτή ξεκινάει το 2018). Όχι δεν είναι κάποιο ευκολοδιάβαστο καλοκαιρινό μυθιστόρημα για τη παραλία, γιατί αν και διαβάζεται εύκολα, στο τέλος σου προκαλεί θυμό, αγανάκτηση και απελπισία. Θα μπορούσε βέβαια να είναι και ένας οδηγός για επίδοξους επιχειρηματίες στο Τουρισμό, που αντιμετωπίζουν «κάποια προβληματάκια» με την αδειοδοτική διαδικασία, ή συναντούν εμπόδια από κάτι ανόητους νόμους όπως ο 3937/2011 για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, το Δίκτυο Natura 2000, το ΠΔ 930/2002 για τους περιορισμούς δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Νήσου Σερίφου. Σε όλα αυτά περιλαμβάνονται κάτι περίεργες λέξεις όπως αιγιαλός, ρέμα, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αμμοθίνες, αυτοφυή δένδρα, πανίδα, χλωρίδα κλπ.
Μην ανησυχείτε όμως, και μη σας τρομάζουν. Αυτά αφορούν κάτι περίεργους, γραφικούς και προφανώς υστερικούς τύπους, που ονομάζονται οικολόγοι που σκοπό έχουν να βάζουν φρένο στην ανάπτυξη. Ευτυχώς είναι λίγοι και δεν τους παίρνει κανένας στα σοβαρά. Ακόμα μη διστάσετε και μπροστά στο ν. 4495/2017 περί αυθαιρέτων. Μπορείτε με τη διαδικασία των ηλεκτρονικών αδειών, να νομιμοποιήσετε αυθαίρετα, να αλλάξετε χρήσεις, να αυξομειώσετε τα τετραγωνικά, να προσθέσετε πέργκολες και βόθρους, και ότι άλλο θα μπορούσε να διευκολύνει την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Δεν πειράζει αν το αυθαίρετο είναι (ήταν) ένα μικρό τούβλινο ημιτελές κτίσμα, χωρίς σκεπή και φέροντα οργανισμό, σε τυφλό οικόπεδο πάνω στη παραλία, χωρίς δρόμο, είναι δύο στρέμματα, δεν τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις Δ, κλπ.
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Αρκεί σε κάποιο ή και σε όλους τους παραπάνω νόμους μαζί, να δείτε κάπου τη λέξη Απαγορεύεται. Τότε ξέρετε ότι μπορείτε εύκολα να τα καταφέρετε. Το πολύ πολύ, να γίνει και καμία καταγγελία. Και λοιπόν; Μέχρι να πάει (αν πάει ποτέ) η Πολεοδομία ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, θα τα έχετε ήδη «κονομήσει». Όσο για τη ΔΕΗ, ευκολάκι. Μια απλή δήλωση και την υπογραφή του Δημάρχου για όσα τετραγωνικά επιθυμείτε. Αυτοψίες κλπ. απαγορεύονται.
Comments